Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

zondag 18 september 2011

Wild spotten langs ons drinkwaterWe hebben vrijdag onze eerste nachtvorst gehad en zelfs voor de Noren is dit opvallend vroeg.

Verder was het een heerlijke dag en we hebben nog een korte wandeling gemaakt vlakbij ons huis. Leuke omgeving, maar geen wild gezien.

We zijn zaterdagavond in het donker (en in de regen) opnieuw de berg op gelopen om te kijken of we in het schijnsel van ons licht misschien wild konden spotten. Ik heb tenslotte twee reetjes hier gezien, dus er is leven op de "heia". En niets zo spannend als s avonds 2 oogjes in het licht van je schijnwerper te zien. 

We lopen heel stil om het wild niet weg te jagen. Wild heeft volgens de Noren een slecht geheugen. Als je ze hebt afgeschrikt, dan moet je 15 minuten wachten, dan komen ze weer terug omdat ze het vergeten zijn. Volgens mij getuigt dit juist van een geweldig goed geheugen gecombineerd met extreem veel moed...
Het hert in ons voorbeeld was juist bezig met het meest sappige stukje gras van de hele wereld en precies toen hij die ene grasspiet wilde grazen werd deze verstoord door een raar 2 benig wezen zonder vacht. Wetend dat hij op 4 benen vele malen sneller is dan dit wezen op 2, vlucht het hert het bos in, kijkt zelfverzekerd om en ziet dat zijn vermoeden inderdaad bewezen is. Maar ons hert krijgt al snel enorm veel spijt, want het eten was daar toch wel een heel lekker. Voorzichtig keert het hert terug en weet een kwartier later alsnog dat ene grasspietje, 2 meter van die kleine grijsachtige steen, 10meter van de boom, 50 meter van de rots nauwkeurig terug te vinden...Als dat niet getuigt van een goed geheugen dan weet ik het ook niet meer.
Maar goed, onze theorie ten spijt waren er voor ons geen oogjes te spotten vanavond. We zijn doorgelopen tot het meertje Birkenesstjønn en hierna weer terug gekeerd. Het was wel errugggg donker en er stroomde opvallend veel meer water naar beneden dan gisteren. Kan ook wel want het heeft deze middag gegoten.


Ons drinkwater in huis is afkomstig uit het meertje Birkenesstjønn en komt licht  bruinachtig van kleur uit de kraan. Het water uit het meertje wordt via een zwarte buis naar een bron geleid en vanaf hier naar de huizen beneden. In ons huis hangt vervolgens nog een extra filter om het water zuiverder te krijgen.
De buurman vertelde al dat het water na een regenbui veel bruiner kon zijn. En dat valt met name op in het toilet. Ik spoel soms onze wc nog een keer door omdat het lijkt dat ik dit vergeten ben. 
Het regent hier wel erg veel de afgelopen weken en volgens de Noorse statistieken is het al natter dan vorig jaar het hele jaar. De rivier "tovdalselva" waar we naast wonen is al een paar weken nagenoeg zo groot als een meer. Dit weekend en volgende week gaat het weer veel regenen. De buurman verbouwt gras en heeft uit voorzorg in ieder geval de helft van zijn gras binnen gehaald. Ik denk dat wij uit voorzorg maar theezakjes moeten klaarleggen op het aanrecht, gesorteerd op dag. Ik zie het nog wel gebeuren dat we een dag thee gaan drinken zonder dat we een theezakje hebben gebruikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten