Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

woensdag 25 april 2012

Een tegenvallende zaterdag

We waren wat actiever aan het zoeken naar een Noorse auto. We hadden er geen goed gevoel bij dat we we nog steeds rondreden in onze vertrouwde Ford op Nedelands kenteken. Marjolein had op haar zaak al 4x te horen gekregen dat mensen hele hoge boetes moesten betalen, zogenaamd 2x "afgift" + boete. Nu zou het bij ons niet zo n vaart kunnen lopen, we hadden tenslotte wat geregeld. Maar toch begon het inmiddels te kriebelen.
Via Finn.no kun je hier in Noorwegen je geweldig goed orienteren op een auto. Dit is een soort marktplaats, maar dan in het Noors. De eerste poging leek goed te verlopen. We hadden een leuke auto op het oog en zouden deze man bezoeken. Nog een paar zaken nagevraagd aan mijn collega, en een auto kopen leek ons duidelijk. Nog gevraagd wat eigenlijk gewoonlijk is met betalen in Noorwegen. Is het gewoon om geld mee te nemen, overschrijven? Nee, overschrijven is wel gewoon, maar eerst even controleren of er een lening op de auto zit, deze moet je eerst aflossen. "Ehh... ikke?  Het is toch niet mijn lening? Laat ons gewoon de auto kopen en de man moet zijn eigen lening inlossen"
Maar dat blijkt dus een wezenlijk verschil tussen Nederland en  Noorwegen.

In Nederland heb je persoonlijk een lening. In Noorwegen zit een lening op een auto. Wat erop neer komt dat als je een auto koopt en je hebt de lening niet gecontroleerd en je betaalt een verkoper die niet zo eerlijk is, dat koop je een auto met hier tegenover een schuld. Ofwel niets dus. Gelukkig is dit een autolening tegenwoordig eenvoudig te controleren via Internet.
De verkoper van de auto wilde het geld graag op zijn rekening gestort hebben. Wij vonden via internet dat er een lening zat op de auto, hierna durfden we eigenlijk niet meer de auto te kopen. Dan maar auto nummer 2. Deze had geen lening, maar hier vergaten we 1 belangrijke vraag te stellen. Zit er schade aan...?
Gelukkig was de weg naar Tvedestrand erg leuk, was het mooi weer en hebben we een gezellige dag gehad en veel gezien.
Zonder nieuwe auto zijn we langsgereden bij een leuk huis wat we gezien hadden op internet. Hier zaten we ons al een paar dagen op te verheugen, dit werd ons nieuwe huis, dit gingen wij kopen. Niet super groot, wel veel grond en vooral in een gedeelte van Birkenes wat we erg leuk vonden.

Prachtige foto s op internet, maar toen we ervoor stonden, zagen we dat de buurman op 30 meter naast het huis een hondenkennel exploiteert. Die stond echt niet op de foto... Daar waar deze foto gemaakt is, moeten de fotograaf zijn billen er bijna afgebeten zijn.
De weg naar huis verliep in doodse stilte. Marjolein verbrak de rust na 10 minuten als eerste: "wat een domper, daar ga ik echt niet wonen"
En zo werd het weer een internet avond. In hoeverre lopen wij gevaar als we door blijven rijden zoals we nu doen? Willen we wel zoeken naar een auto? 1 website op internet geeft opeens een heel duidelijk en schrikbarend antwoord: invoeren en 9000 euro betalen of het dubbele betalen als we aangehouden worden. Oeps...
We besluiten onze wagen per direkt in te voeren en niet meer te gebruiken totdat we Noorse "skilter" hebben. En dat was onze derde domper voor vandaag, want dit proces gaat minimaal een week duren (als we geluk hebben). Gelukkig mag Marjolein op maandag van haar bedrijf enkele dagen een auto lenen. Ze doen niet moeilijk en geven haar een Audi A6 automaat mee. Toch weer een leuke ervaring na alle dompertjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten