Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

zaterdag 24 maart 2012

Voorjaar en huizenjacht

Voorjaar
Wat is dat snel gegaan met het weer. Van de week 's ochtends nog met 2 jassen en handschoenen naar de zaak gefietst en 's middags in T-shirt weer terug.

De zon is staat al zo hoog aan de hemel dat de bomen in de buurt geen belemmering meer zijn voor een dagelijks portie zon. De buurman heeft in het bos boven ons huis nog enkele bomen gekapt zodat we ook 's ochtends wat sneller zon krijgen. Sneeuw en ijs zijn hier nu echt verleden tijd. Slechts op een enkel almpje, achter de berg en achter de bomen kunnen we nog wat restsneeuw bespeuren. maar verder is het droog hier. Jawel, droog... het heeft ook al een paar weken niet meer geregend. In ieder geval is het zo lekker hier dat we voor het eerst weer buiten hebben gegeten


Mijn winterbanden voor de fiets zijn duidelijk niet gemaakt voor warm en droog asfalt, het kraakt behoorlijk. Om de spikes te behoeden voor verdere slijtage heb ik de banden deze week vervangen door mijn normale Schwalbe Marathon Plus banden en dat rijdt weer heerlijk. Bij controle bleken enkele spijkertjes verdwenen uit de winterbanden, maar een enkel mailje naar de leverancier zorgde ervoor dat ze een gratis zakje met spikes opsturen.

Huizenjacht.
Van de week nog een huis bezichtigd in Søre Herefoss. We vinden het een leuk huis, maar we hebben al eerder geconstateerd dat de aantrekkelijkheid van huizen in Noorwegen omgekeerd evenredig is met de ligging tov ons werk. Hoe verder weg, des te leuker (en betaalbaarder) de huizen. We gaan er weer een paar nachtjes over dubben.
 
De verkoop van huizen is in Noorwegen aanzienlijk anders geregeld dan in Nederland. Voor huizen wordt meestal met een "visning" georganiseerd, een soort open huis (wat overigens inhoudt dat ik, in een kleine kommune als Birkeland, vaak collega's tegenkom die ook interesse tonen). Bij een visning wordt je welkom geheten door de makelaar, je trekt je schoenen uit en je gaat het huis bekijken. Niemand loopt mee, geen actieve informatieoverdracht en daags erna wordt je meestal gebeld hoe je het vond.
Bij interesse doet de geinteresseerde een bod op het huis met een eindtijd, een "frist" en welke bank hij denkt te gaan gebruiken. De makelaar belt de bank en indien de bank bevestigt dat de lening mogelijk is, dan beschouwt de makelaar het bod als geldig. Het bod is een formele koop indien de verkoper dit bod accepteert. Alle geinteresseerden krijgen te horen dat er een bod gedaan is: de hoogte van het bod en de "frist" wordt doorgegeven. De andere geinteresseerden kunnen een hoger bod inleggen voor de "frist" over is.
Hierdoor kun je niet een "frist" neerleggen van een paar weken, want dat zou kunnen inhouden dat, als als je niet wordt overboden of als de verkoper niet reageert, je een paar weken niets met een ander huis kunt doen. Maar een korte "frist" heeft als nadeel dat, als iemand een bod doet op een huis met een eindtijd tot bv volgende dag 12 uur, dat andere geinteresseerden dan ook binnen die tijd moeten reageren. Want als de verkoper ja zegt, dan is het huis verkocht.
Dat heeft voor de verkoper een voordeel, de huizen worden per opbod verkocht. Als nadeel voor de kopers van een huis (voor de meeste mensen is dit de grootste uitgave in hun leven) is dat je minder bedenktijd hebt voor een huis dan voor het kopen van een tuinstel, boormachine of auto.
Opbod is overigens iets wat we in Nederland niet kennen bij de reguliere makelaar. Erger nog, toen onze makelaar in Nederland met iemand in onderhandeling was en een tweede geinteresseerde zou zich voordoen, dan ging de makelaar pas in onderhandeling met de tweede als de eerste zou afhaken. We zagen geen enkel voordeel voor ons als verkoper bij dit standpunt, maar het was ons duidelijk dat dit een voordeel was voor onze Nederlandse makelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten