Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

zaterdag 12 januari 2013

Wintersport 2013 in Hovden

Aan het eind van de eerste werkweek hing er een briefje op mijn werk dat het appartement in Hovden nog altijd niet verhuurd was voor het komende weekend en dat daarom de eerstkomende hem mocht huren. Dat was snel besloten. Hovden is een wintersportplaats hier in het zuiden van Noorwegen. Ik schreef me in, vrijdag om 17:30 en bleek maandag de eerste te zijn.
Vrijdag de 10 heb ik vrij genomen en hierdoor konden we donderdagavond al naar de hut rijden, zo'n 200km, ca 3 uur rijden.
De reistijd bleek iets te optimistisch. Ten eerste lag er op de wat kleinere wegen aardig wat harde sneeuw en ijs en dat rijdt toch minder zeker dan een droge weg. Ten tweede ondervond ook een vrachtwagenchauffeur dat het glad en had zijn vrachtauto in de greppel tegen een berg aan geparkeerd. En precies rond half tien waren de bergers begonnen met het leeghalen van een vrachtauto, exact toen wij aankwamen. We hebben  bijna een uur staan wachten achter de bergingsauto


Want de weinige alternatieve wegen die er zijn in Noorwegen, liggen vaak op grotere hoogte, zijn smal en vaak niet bestraat en zijn daarom geen beste optie in de winter. En gezien de groeiende rij Noorse automobilisten achter ons was wachten inderdaad de beste optie.

Hierna werden we vrij gelaten en zijn we met een hele rij Noren achter ons de resterende 38km naar Hovden gereden. 38km dezelfde auto achter je. In Nederland zouden we een achtervolgingsgedachte krijgen, maar in Noorwegen is het vrij gewoon. Een van de auto's in de rij reed zelfs dezelfde garage in als wij.

In Hovden was het daags erna met -21 graden KOUDDDDDDD.
Het weer was gelukkig prachtig. We wachtten even tot de zon over de bergen was, we hadden nagenoeg geen wind dus we konden het hierdoor een uurtje of 2 uithouden en dan gingen we even opwarmen.
 Mooie uitzichten
  Nog mooiere uitzichten, er ontbrak maar 1 ding.... Femke die in Nederland studeert.


Met -15 op de piste zijn we aangekleed met 4 (ik) tot 6 lagen (de dames) en hebben we zelfs ons gezicht bedekt, zeker in de liften.
En ja, er skieden meer mensen hier. Maar die lieten zich af en toe moeilijk vangen op de foto
Morgen gaan we nog een dag skiĆ«n en dan gaan we de terugreis weer aan. Gelukkig rijden we dan op zondag, dan maken we minder kans op een vrachtauto in de greppel langs de kant van de weg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten