Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

dinsdag 15 mei 2012

De veger

Gisteren kregen we een ondertekende brief in de brievenbus. Althans, erin... er bijna uit, de buren hadden dezelfde brief ontvangen zag ik in de gauwigheid.
De veger komt langs, vertelde de brief. Dat is aardig dat ze dit zo formeel vertellen, of we wel van alles en nog wat dicht wilde doen, las ik snel even op de fiets. Thuis nog even wat verder gelezen. Kachels dicht, zwart, luiken dicht... Ik weet niet wat ze van plan zijn, maar we wonen best een stukje van de weg af. Zoveel last zullen we toch niet hebben van het vegen?
Nog eens wat beter gelezen en plotseling viel bij ons het kwartje, ehhh, 10 eurocent, ehhh, de kroon (met de huidige wisselkoers). De brief ging over een schoorsteenveger.
De buurman stuurde een SMS dat hij vanavond even langs komt. Hij vertelde dat de brief niet helemaal handig opgesteld was. In ieder geval hoefde we niet aanwezig te zijn...
"Aanwezig zijn? Moet dat dan af en toe?" Jazeker, de gemeente blijkt ook steekproeven te houden en huizen te controleren op aanwezigheid van brandmelders en kapotte kachels. Die bemoeienis van de gemeente met het innerlijk van ons huis kennen we in Nederland helemaal niet, maar hier nemen ze de veiligheid en in het bijzonder het fenomeen "brand" ZEER serieus met alle houten huizen. Een voordeel: De kosten zitten in de gemeentelijke belasting, dus we krijgen er geen rekening van.
Nee, we hoeven niet aanwezig te zijn, maar wel doeken rond de buizen te monteren in het geval dat er ergens een lekkage zit en het roet hierdoor de kamer in wordt geborsteld. En verder of we een ladder willen neerleggen zodat de beste veger op het dak kan komen. En hierdoor rezen bij mij alsnog vraagtekens op:
"dus deze ambtenaar die zich inzet voor verhoging van de veiligheid van de burgers heeft zelf geen goedgekeurde ladder bij zich, maar vertrouwt op duizend en 1 ladders die hij her en der voorgeschoteld krijgt?"
Enfin... We hebben de ladder achter het huis vandaan gehaald en naast het huis gelegd. Alle treden zitten er nog op zag ik vlug, maar ik hoop dat de beste man geen 100+ kilo weegt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten