Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

vrijdag 5 oktober 2012

Cold Repair

Deze weken staan bij mijn werkgever in het kader van de "Cold Repair". Ik werk bij een glasfabriek en dan betekent Cold ook echt koud, zeker als dit eind september, begin oktober gebeurt (we hebben al een aantal dagen met nachtvorst gehad).
Ik vond dit een mooie periode om eens een beetje mijn to do lijst wat kleiner te maken, totdat mijn baas op de eerste dag van de Cold Repair besloot dat hij een fotograaf zocht met verstand van het proces:
"Heb jij het druk vandaag? Kun jij misschien wat foto's maken?"
Zonder enige achterdocht bij de woorden "vandaag" en "paar" accepteerde ik de opdracht. Inmiddels loop ik twee weken als reporter rond in het bedrijf en heb al vele Gigabytes aan fotos geschoten. En voor de mensen die ooit deze mogelijkheid krijgen: DOEN! Je eigen werk blijft alsnog liggen, maar ik ken nu niet alleen alle sluip- en kruipdoor wegen in het bedrijf, maar ook veel mensen en uiteraard niet te vergeten het hele proces.

Bij glasmaken komen hoge temperaturen kijken, Hierdoor duurde het bijvoorbeeld al 3 hele dagen voordat we konden beginnen met het weghalen van de voorwand van de oven. Voordat ze verder gingen breken hebben we veel foto's gemaakt van het inwendige, want zo vaak kom je niet in oogcontact met het binnenste van een apparaat wat veel wegheeft van een vulkaan. En dat leverde soms (voor kenners) prachtige plaatjes op van gebroken en gesmoten gesteenteEn hierna kon het glas uitgehakt worden, hetgeen alsnog een verschrikkelijk heet werk was omdat het glas weliswaar al 3 dagen afgekoeld was, maar omdat het vele decimeters dik was, was het middenste toch nog steeds heet. De foto hierboven is genomen op 1 meter boven het glas en het lukte me niet om langer dan 10 seconden mijn handen hier te houden.

Momenteel zitten we in week 2 van de 5 weken en zijn we alweer aan het opbouwen. De oven krijgt bijna weer een nieuwe laag stenen en de kanalen waar het gesmolten glas doorheen stroomt zijn bijna alweer opgebouwd.
Hier zijn veel mensen bij betrokken waarvan een ervaring voor allemaal erg belangrijk moet zijn geweest: puzzels leggen toen ze jong waren...Verschrikkelijk veel soorten stenen worden genummerd, gepast en gemeten en op de juiste plaats gelegd. Zodra er een bodempje ligt, worden er zwarte stenen rechtop gezet, hier worden weer witte stenen tegenaan gezet, en dan een soort creme steen tegenaan. Er bovenop wordt er een laag gemetseld, enzovoort. 1-2 x per dag kruip ik door de fabriek en neem van alles een foto, waarbij ik niet zozeer kijk wat ik op de foto zet, zolang het maar alles van het proces heeft.
En ik weet niet waarom, maar af en toe leg ik een associatie met stratenmakers...iemand een idee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten