Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

zaterdag 21 juli 2012

Vruchtentijd

Er wordt inmiddels flink geklaagd over het weer, meestal het teken dat de zomervakantie is begonnen. Te koud, te nat, teveel wind, noem maar op.
Inmiddels hebben we al aardig wat mensen hier over de vloer gehad en tot nu toe kunnen wij maar 1 ding zeggen: het weer is hier fantastisch geweest tot nu toe. Inderdaad geen erg hoge temperaturen (8 graden als ik in de ochtend naar mijn werk fiets is niet veel), het gras wil niet geel worden maar blijft fantastisch groen, het waait regelmatig stevig, maar het waterniveau in de rivier is erg laag en al wekenlang zien we zon en blauwe luchten. We hebben inmiddels aardig wat kennissen en familie uit Nederland op bezoek gehad en we hebben evenzovele keren buiten zitten eten en barbequen vanwege het fraaie weer. Nee, ons hoor je niet klagen over het weer hier in Birkeland.
Maar wat belangrijker is: het is weer bessentijd...

Ze bestaan al een tijdje, maar ik had ze nog nooit gezien: blanke doorzichtige aalbessen. Precies dezelfde smaak als rode, maar alleen niet rood. Naast 1 bos met blanke aalbessen hebben we 3 bossen met rode. En na 8 kilo aalbessen zagen we nog altijd geen verschil.


We bedachten opeens dat we een "bærplukker" ofwel een bessenplukker hadden gekocht eind vorig jaar. En dit ging opeens vele malen makkelijker dan met de hand plukken. Geweldige uitvinding

Bærplukker
Hiermee hebben we in korte tijd nog eens 3 kilo geplukt en het meeste hebben we gesuikerd en gewoon in de vriezer gelegd. Van 2 kilo hebben we aalbessenjam gemaakt. De rest laten we zitten voor de vogels, met name de merels vinden de rode bessen erg aantrekkelijk.
Nu maar weer wachten op de pruimen en de appels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten