Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

Ben, Marjolein, Femke en Maaike in Noorwegen

zondag 16 september 2012

Sopptember

Sopptember, ofwel de paddestoelenmaand.
En ja, we zien genoeg paddestoelen, maar we durven niet te plukken. Dat laten we voorlopig nog over aan de locals.
Maar goed, het is inmiddels half september, het weer wordt kouder en natter en dat werd al 1 dag erg duidelijk deze week. 1 graad 's ochtends, de mist had zich als rijp afgezet in de bomen en de voorruit van de auto was dichtgevroren.


Daags erna was het gelukkig alweer 13 graden buiten.Winter is leuk, maar eerst even acclimatiseren.

Voor de zekerheid hebben we de buurman maar weer een lading hout laten brengen. Ons stookhok ligt inmiddels weer lekker vol.

Vandaag hebben we een erge leuke wandeling achter de rug. Ca 5km van ons huis loopt een route omhoog. Ernaartoe rijden we langs 2 watervallen en tijdens het lopen treffen we 5 watervallen: Brattefoss, Vrangefoss, Hoggefoss, Nedre en Øvre Natveitfoss
Brattefoss eindigde in een idillische meertje. Afgezien van de temperatuur en  het ontbreken van palmbomen waanden we ons op een subtropisch eiland.
 Af en toe door de rivier, maar gelukkig ook een spannende brug
en natuurlijk tijd voor ontspanning

dinsdag 4 september 2012

Foreldrene møte

Ik had vandaag een "foreldrene møte" ofwel ouderavond van school. En laat ik me alvast verontschuldigen als ik wat negatief uit de hoek kom, maar het onderwerp wat behandeld werd, vond ik wat eenzijdig..

De begeleiding van de leerlingen in Noorwegen, in vergelijking met Nederland vinden we formidabel. 2 leraren op een klas van 22 kinderen vinden we geweldig.Vorig jaar wilde de school bezuinigen en werden het bijna 2 leraren op 30 leerlingen. Hierover ontstond veel commotie onder de ouders, iets wat wij toen niet helemaal begrepen omdat we in Nederland gewend waren aan 1 leraar op 30 leerlingen, nog altijd de helft van waar we hier over spraken. Maar goed, door alle commotie is de beslissing teruggedraaid en heeft de klas nog altijd 2 op 22. Geweldig.
Maar de "foreldrene møte" van vorig jaar had ik blijkbaar goed verdrongen, want nietsvermoedend ging ik zitten en al horende kwam het tot een grote deja vu. In grote lijnen gaat het over drank, drugs, statistieken hieromtrent en dat we er met zijn allen achter staan dat we gewaarschuwd willen worden als ons kind in een situatie wordt aangetroffen wat een ander klassificeert als "probleemsituatie", wat zelfs oploopt tot buiten zijn na 21:30. In mijn ogen is er anderhalf uur gesproken over iets wat wij bij Maaike (en voorheen bij Femke) nooit als probleem hebben ervaren. En oh ja, vorig jaar was dat ook zo, maar toen hebben we gelukkig het eerste uur gemist :-)
Maar wat gaat Maaike leren in dit schooljaar, welke uitjes zijn er, wat moet er gefinancierd worden? Dingen die wij interessant vinden, nee, daar hebben we het (nog) niet over gehad. Ik ben nog niet zo dapper hier en public een discussie over te voeren in het Noors, maar ik denk dat ik de volgende keer wat "spørsmål" ga voorbereiden. Zoals gezegd, teveel verdrongen en toch iets te onvoorbereid er naar toe gegaan

maandag 3 september 2012

Leren is plezier...


De drie dames van de familie zijn momenteel flink bezig hun kennis te vergroten. Maaike is naar de volgende klas op haar school, Femke is voor de eerste dag naar de universiteit Utrecht en Marjolein zit op de EBC in Kalvåg (off all places) voor een hele week.


Maaike heeft dinsdag volleyballen en worstjes grillen, Femke heeft een hele week introductie (spelletjes, rondlopen in Utrecht,...) en Marjolein heeft een dag vissen met de boot....
Blijft toch een leuke tijd, dat leren. Ik mis het wel een beetje...